شاید اغلب افراد بر این باور باشند که تست استعدادیابی فقط مخصوص کودکان و نوجوانان است تا در ادامه زندگی خود بهترین مسیر را با توجه به استعداد خود انتخاب کنند. اغلب افراد با خود می گویند که در سنین بزرگسالی چرا باید به دنبال استعدادیابی باشیم؟ یا برخی دیگر بر این باورند که چون افراد در بزرگسالی در مسیر زندگی و مسیر شغلی خود ثابت شدهاند دیگر نیازی به استعدادیابی ندارند. اما باید یادآور شد که هر انسانی در هر دوره زمانی میتواند استعدادیابی شود و استعدادیابی را نباید به دوره زمانی خاصی محدود کرد.
ممکن است فرد تا سن 45 سالگی بر اساس یکسری از شرایط یک مسیر شغلی را انتخاب کرده باشد و بهاجبار مشغول به آن کار باشد. این فرد میتواند با استعدادیابی مسیرهای دیگری را برای ادامه کار و زندگی خود انتخاب کند و از آن شرایط نهایت لذت را ببرد. بهترین سن برای تست بزرگسالان در استعدادیابی بهطور دقیق مشخص نیست ولی هر چه سن کمتر باشد طبیعتاً قدرت انعطاف فرد برای اجرای یکسری از تغییرات در زندگی بیشتر است. در این مقاله قصد داریم بهضرورت استعدادیابی اشاره کرده و توضیحاتی درباره تستهای استعداديابي بزرگسالان ارائه دهیم. سرفصلهای این مقاله شامل موارد زیر است:
- درباره تستهای استعداديابي بزرگسالان
- بهترین سن برای تست بزرگسالان
- چرا باید به دنبال استعدادیابی باشیم؟
چرا باید به دنبال استعدادیابی باشیم؟
گاهي ممكن است كه شما كارهايي را بهراحتی و بدون سختي انجام دهید که انجام آن كار براي ديگران سخت و طاقتفرسا باشد، اين نشانه استعداد و نبوغ شما در آن زمینهی خاص مثل هنري، ورزشي، تحصيلي و غیره است. زمان ارزش بسيار زیادي براي همه افراد دارد و هرکسی براي آموزش و يادگيري موضوعات مختلف نیاز به زمان زيادي دارد، اگر فرد در آن زمينه استعداد داشته باشد مسلماً زمان كمتري را براي یادگیری صرف میکند. نیازی نيست كه همه انسانها در همهی زمینهها به يك اندازه توانايي داشته باشند، بلكه مهم این است كه هر يك تلاش کنند تا استعدادهاي برتر خود را پيدا کرده و آن را به نقطه قوت خود تبديل کنند. زماني كه فرد در يك زمینهی خاص استعداد دارد يعني در آن زمینه كارها را بهتر از ديگران انجام میدهد و در آن زمینه خاص از بقیهی بالاتر است. تمامی این موارد پاسخ سؤال “چرا باید به دنبال استعدادیابی باشیم؟” است.
استعداديابي فقط براي انتخاب شغل يا انتخاب رشته تحصيلي نيست، زیرا همهی زندگي در شغل يا رشته تحصيلي خلاصه نمیشود. شناخت هوش و استعداد ابزاري است براي ايجاد و تقويت خودباوري، علاوه بر این گاهي علاقهمندی به انجام يك كار نیز نشانه وجود استعداد در آن زمينه است. همه انسانها داراي يك يا چند استعداد هستند و عدم کشف استعداد دليلی بر نداشتن استعداد نیست. هیچگاه خود را دستکم نگيريد، براي خود و كارهايي كه انجام میدهید ارزش قائل شويد، زیرا گاها كارهايي كه انجام آن براي شما پیشپاافتاده و آسان هستند برای دیگران سخت بوده و بقیه افراد از انجام آن عاجز و ناتوان هستند. اولين گام براي موفقيت شناخت استعدادهايمان است ازاینرو استعداديابي حائز اهميت است.
همه انسانها داراي يك يا چند استعداد هستند و عدم کشف استعداد دليلی بر نداشتن استعداد نیست.
بهترین سن برای تست بزرگسالان
بهترین سن برای تست بزرگسالان
بنا بر تحقيقات، 97 درصد انسانها از موهبت ذاتي خود ناآگاهاند و اصلاً خود را باور ندارند چه برسد به آنكه بخواهند استعداد خود را در زمینههای مختلف كشف كنند. فقط 3 درصد از انسانها دست به كشف موهبت و استعدادهاي خود میزنند. از طرفی چون استعداد يك چيز ذاتي است، پس در هر سني استعداد در ما وجود دارد. 3سالگي، 12سالگي و 20سالگي ندارد و در هر مقطع از زندگي استعدادهاي ما پايدار هستند. درنتیجه کسانی که در سنین پایین استعداد خود را شناسايي کردهاند احتمال اینکه آیندهی درخشاني داشته باشند بیشتر است. بهترين زمان براي استعداديابي افراد در زمان كودكي و در فاصله بين 3 تا 6 سالگي است. اگر استعداديابي در همان مراحل اوليه زندگي فرد صورت گيرد قطعاً آن فرد در ادامه زندگی مسير هموارتري را پیش رو خواهد داشت.
البته این تمام ماجرا نیست و افراد زیادی بودند که در سنین بالاتر متوجه استعداد خود شدند و توانستند مسیر زنگی خود را تغییر دهند. نویسنده داستانهای هری پاتر در 32 سالگی متوجه استعداد نویسندگی خود شد و در عرض چند سال مسیر زندگی خود را تغییر داد. صاحب برند KFC نیز در 60 سالگی متوجه استعداد آشپزی خود شد و به فردی موفق در این حوزه تبدیل شد. باید در نظر داشت که بهترین سن برای تست بزرگسالان در حوزه استعدادیابی وجود ندارد و فقط هر چه این استعدادیابی زودتر انجام شود فرد فرصت بیشتری برای استفاده از آن استعداد دارد. با توجه به گفتههای مدیر آژانس جهاني استعداديابي، استعداديابي در ايران سابقه چنداني ندارد، ولي در دنيا بيش از 80سال است كه استعداديابي انجام میشود و افراد با توجه به استعدادهاي نهفته در وجودشان به تحصيل، ورزش یا هر زمینه دیگر مرتبط با استعداد خود مشغول میشوند.
درباره تستهای استعداديابي بزرگسالان
درباره تستهای استعداديابي بزرگسالان صحبتهای زیادی شده است و این تستها بهمنظور شناخت استعدادهای پنهان این افراد طراحي شده است. در زمينه استعداديابي، جانسون اوكانر و هوارد گاردنر بسيار تأثیرگذار بودند. جانسون اوكانر در زمينه استعداديابي بزرگسالان و هوارد گاردنر در زمينه استعداديابي كودكان فعاليت میکردند. تئوري جانسون اين بود كه هر فرد باید كاري مطابق با علاقه خود انجام دهد. تست استعداديابي اوکانر علاوه بر شناسايي استعدادها، تواناییها و علایق فردي، شخصيت فرد را ازنظر برقراري ارتباط، انعطافپذیری، كنترل استرس، خلاقيت، وجدان كاري و هوش هيجاني مورد بررسي قرار میدهد.
تست استعداديابي بزرگسالان جانسون اوكانر 12آيتم را براي استعداديابي بزرگسالان مدنظر قرار داده است. این 12 مورد برای هر فرد سنجیده میشود و در انتها با توجه به نتایج آزمایش، استعدادهای نهفته فرد تا حدودی مشخص میشود. این دوازده مورد عبارتاند از :
- استعداد كار با انگشتان
- استعداد تجسم فضايي و درك ساختارها
- استعداد موسيقي و تشخيص صدا
- استعداد ايده پردازي
- استعداد تشخيص و تفكيك رنگها
- استعداد استدلال و تحليل
- استعداد كار كردن با اعداد
- استعداد سيلوگرام
- استعداد حافظه طراحي
- استعداد استقرايي
- استعداد آینده نگری
- استعداد خواندن سريع
چرا باید به دنبال استعدادیابی باشیم؟ این سؤالی است که در این مقاله تاحدودی به آن پاسخ داده شد. مهمترین دلیل استعدادیابی این است که یافتن استعداد میتواند به بهبود زندگی هر فرد کمک کند و فرقی نمیکند که این اتفاق در چه زمانی بیافتد. در این متن نکاتی درباره تستهای استعداديابي بزرگسالان بیان شد، باید در نظر داشت که افراد هرچه زودتر استعدادیابی شوند، فرصت بیشتری برای بهرهمندی از آن دارند.
سلام عالی
سلام دوست و همراه خوب بنیاد استعداد
از همراهی شما بسیار سپاسگزاریم.
موفق و سربلند باشید.