تحرک زیاد در کودکان امری بسیار طبیعی است اما گاهی میزان تحرک و جنبوجوش کودکان از میزان عادی فراتر می رود. زمانی که میزان تحرک کودک زیاد شود، کودک تمام انرژی خود را صرف بازی کرده و دیگر توانی برای یادگیری موضوعات مختلف ندارد. یکی از دلایل تحرک زیاد، بیماری بیشفعالی است که عدم توجه به آن میتواند کودک را با مشکلات مختلفی روبه رو کند.
مواردی مانند اختلال در تحصیل یا ترک تحصیل، افسردگی، پرخاشگری، خیالپردازی، کسل بودن و بیتوجهی از مهمترین علائم و مشکلات این بیماری هستند. تشخیص زودهنگام وجود بیشفعالی تأثیر زیادی در درمان آن دارد و هر چه این بیماری دیرتر شناسایی شود پیامدهای حاصل از آن تأثیر بیشتری بر رشد و شخصیت کودک خواهد گذاشت. باید در نظر داشت که درمان بیشفعالی فقط از طریق داروهای شیمیایی نبوده و میتوان از داروی گیاهی برای درمان بیشفعالی استفاده کرد. در این مقاله قصد داریم تا به برخی از راهکارهای کمککننده در درمان بیشفعالی اشاره کنیم. درمان بیشفعالی با طب سوزنی و درمان بیشفعالی با بازی جزء راهکارهای درمان بیشفعالی است که در ادامه به آن میپردازیم. سرفصلهای این مقاله عبارتاند از:
- داروی گیاهی برای درمان بیشفعالی
- درمان بیشفعالی با بازی
- درمان بیشفعالی از منظر متخصصان
- درمان بیشفعالی با طب سوزنی
داروی گیاهی برای درمان بیشفعالی
داروی گیاهی برای درمان بیشفعالی
استفاده از داروی گیاهی برای درمان بیشفعالی یک روش بسیار متداول در بین مشاوران و پزشکان است. در طب سنتی سه داروی گیاهی برای درمان بیشفعالی بیشتر از بقیه داروها پیشنهاد شده است. کندر، روغن بنفشه و سکنجبین سه گیاه مؤثر در درمان بیشفعالی هستند. درمان بیشفعالی با کندر در طب سنتی با روشهای خوراکی، موضعی و بخور امکانپذیر است. بخور کندر میتواند کاهش استرس و اضطراب را به همراه داشته باشد و همچنین باعث آرام شدن کودک و کاهش هیجانات او شود. مصرف صمغ کندر در دوران بارداری باعث افزایش هوش کودک میشود، اما مصرف بیشازاندازه آن میتواند باعث به وجود آمدن بیشفعالی شود. به همین علت به خانمهای باردار توصیه میشود که در دوران بارداری از این ماده گیاهی به میزان کم، مصرف کنند.
روغن بنفشه میتواند با کاهش استرس، تنظیم خواب و کاهش اضطراب به درمان بیشفعالی کمک کند. این روغن بر روی پیشانی یا زیر بینی مالیده میشود. روغن بنفشه برای بیشفعالی بسیار مؤثر بوده و یکی از راههای درمان رایج بیش فعالی در طب سنتی است. باید یادآور شد که سکنجبین برای بیشفعالی بسیار مناسب است و به دلیل طبع سردی که دارد میتواند در درمان بیشفعالی مؤثر باشد. سکنجبین با کاهش صفرا در سر به کاهش بیشفعالی کمک میکند.
درمان بیشفعالی با بازی
درمان بیشفعالی با بازی
استفاده از بازیهای مختلف میتواند کمک زیادی به درمان بیشفعالی در کودکان کند. بازیها نهتنها به تخلیه انرژی کودکان کمک میکنند، بلکه میتوانند مهارتهای حرکتی و تمرکز کودکان را افزایش دهند. حرکت دادن لیوان آب نمونه ای از بازی هایی است که برای درمان بیش فعالی مورد استفاده قرار می گیرد. در این بازی از کودک خواسته می شود تا یک لیوان آب را در مسافت کوتاهی جابهجا کند و مواظب باشد تا آب از لیوان نریزد. بعد از چند روز که کودک به این کار عادت کرد و در انجام آن ماهر شد، از او بخواهید با لیوان آب چند پله را بالا و پایین برود. در نظر داشته باشید لیوان آب نباید کاملاً پر باشد. این بازی یکی از راههای درمان بیشفعالی است.
فوت کردن شمع نیز از دیگر راههای درمان بیشفعالی با بازی است. در این بازی از کودک بخواهید تا شعله شمع را بدون اینکه آن شمع خاموش شود فوت کند، تا جایی که شعله کمی حرکت کند. یکی دیگر از بازیها، بازی با توپ تخممرغی است که برای درمان بیشفعالی مفید است. در این بازی توپ را روی میز بگذارید و دو سمت میز قرار بگیرید. سعی کنید توپ را با فوت کردن به سمت دیگر میز هدایت کنید.
درمان بیش فعالی با بازی باید صبور باشید چراکه انجام این بازیهای ساده برای کودکان بیشفعال سخت است. درصورتیکه کودک پس از چند بار تلاش مجدداً با شکست مواجه شد هرگز عصبی نشوید و کودک را مواخذه نکنید.
درمان بیشفعالی از نظر متخصصان
درمان بیش فعالی
پزشکان و متخصصان زیادی از روشهای طب سنتی و مدرن برای درمان بیشفعالی استفاده میکنند که در زیر نظر چند متخصص در این زمینه را عنوان کرده ایم:
-
درمان بیشفعالی تبریزیان
در روش درمان بیشفعالی تبریزیان بهتر است تا از مواد و خوراکیهایی با طبع سرد استفاده شود. طبع سرد خوراکیها میتواند باعث آرامش اعصاب کودکان شود. بنا بر نظر تبریزیان بهترین روش درمان و مقابله با بیشفعالی استفاده از کدو و آب کدو است. در روش درمان بیشفعالی تبریزیان استفاده از گیاه بنفشه بهصورت خوراکی و دمنوش در روند درمان بیشفعالی پیشنهاد شده است.
-
درمان بیشفعالی از نظر دکتر روازاده
در شیوه درمان بیشفعالی از نظر دکتر روازاده بهترین دارو برای مقابله و درمان با بیشفعالی استفاده از عسل است. مصرف عسل همراه غذا و انواع دمنوشها میتواند تأثیر زیادی در کاهش استرس و هیجانات کودکان و بزرگسالان داشته باشد. عدم استفاده از قرص آهن در زمان بارداری یکی از نکات مهم در جلوگیری از ایجاد بیشفعالی است. ماهیهای چرب و شکلات باید از رژیم غذایی کودکان بیشفعال حذف شود و یا میزان مصرف آنها به حداقل برسد.
-
درمان بیشفعالی از نظر خیراندیش
استفاده از سوپ گندم، بیسکوییت کنجدی، مصرف روزانه 3 لیوان شربت خاکشیر، مربای گل سرخ و بخور گل ختمی جزء درمان بیشفعالی از نظر خیراندیش است که میتواند در کاهش علائم بیشفعالی مؤثر باشند. در مواردی که بیشفعالی شدیدتر است بهترین درمان استفاده از بادام است. در درمان بیشفعالی از نظر خیراندیش استفاده از روغن بنفشه برای بیشفعالی نیز توصیه میشود. همچنین برای کودکان بالای 2 سال مصرف دمنوش گل راعی و چای کوهی با عسل نیز توصیه شده است.
-
درمان بیشفعالی استاد ضیایی
درمان بیشفعالی استاد ضیایی در 5 مرحله انجام میشود و رکن اصلی آن داروهای گیاهی است. این مراحل شامل مصرف 4 نوع دمنوش در نوبتهای مختلف است. مراحل استفاده از این دمنوشها بهاینترتیب است: ابتدا یک استکان دمنوش گل راعی در اواسط روز، یک استکان دمنوش چای کوهی با عسل در عصرها، یک استکان دمنوش بهارنارنج به همراه عسل در اوایل شب و یک استکان دمنوش گل بیدمشک با عسل در آخر شب استفاده شود. مرحله پنجم درمان بیشفعالی استاد ضیایی بازی کردن و تخلیه انرژی کودکان در زمانهای متفاوت را شامل می شود. توجه داشته باشید که استفاده از این شیوه درمانی برای کودکان زیر 2 سال ممنوع است.
-
درمان بیشفعالی با طب سوزنی
درمان بیشفعالی با طب سوزنی
برخلاف باور عموم استفاده از طب سوزنی میتواند تأثیر زیادی در درمان بیشفعالی در کودکان داشته باشد. این عمل هیچگونه دردی برای کودکان به همراه ندارد و شیوه انجام آن برای هر فردی متفاوت است. در بدن هر فردی نقاط حساسی وجود دارد که با انجام طب سوزنی در آن نقاط، میزان هیجانات و اضطراب افراد کاهش پیدا میکند. طب سوزنی عملکرد مغز را به حالت عادی برمیگرداند و علائم بیشفعالی را کاهش میدهد.
بیشفعالی باید به میزان زیادی مورد توجه قرار گیرد زیرا تأثیرات بسیار زیادی بر سلامت کودک و آیندهی او دارد. وجود شیوههای درمانی مختلف به والدین کمک میکند تا کودک خود را با سازگارترین روش درمان کنند. بااینحال به دلیل عوارض متعدد داروهای شیمیایی بر سلامت کودکان توصیه میشود تا جایی که ممکن است از داروی گیاهی برای درمان بیشفعالی کودکان استفاده شود.