در سالهای اخیر مسئلهی انتخاب شغل مناسب به شکل گستردهای موردتوجه پژوهشگران و فعالان حوزه کسبوکار قرار گرفته است و آزمون تعیین شخصیت شغلی که بهوسیلهی آن تیپ شخصیتی شغلی فرد مشخص میشود به یکی از مهمترین پیشزمینههای قرار گرفتن هر فرد در موقعیت شغلی ایدهآل تبدیل شده است. در این بین آزمونهای متعددی توسط دانشمندان و پژوهشگران برتر این حوزه ابداع شده است که بسیاری از آنها میان هزاران نفر تست شده و از صحت و اعتبار بالایی برخوردارند. مهمترین این آزمونها عبارتاند از: آزمون رغبت سنجی شغلی هالند، آزمون شخصیت شناسی نئو، آزمون هوشهای چندگانه، آزمون هوش هیجانی و آزمون شخصیت شناسی مایرز-بریگز (MBTI).
بااینحال از میان تمام آزمونهای موجود، شناختهشدهترین و معتبرترین آنها آزمون شخصیت شناسی مایرز-بریگز (MBTI) است. این آزمون که با نام تست استعداد شغلی یا تست شغل ایدهآل شما می توانید آن را در اینترنت جستجو کنید؛ قادر است با پرسیدن سؤالات مختلف، نزدیکترین تیپ شخصیتی شغلی به شما را معرفی کند و در ادامه به شما نشان میدهد کدام شغلها را میتوانید انتخاب کنید که در آن بیشترین میزان لذت و رضایت را داشته باشید. در ادامه قصد داریم این آزمون تعیین شخصیت شغلی را مورد بررسی قرار داده و نتایج به دست آمده از آن را تحلیل کنیم. سرفصل های عنوان شده در این مقاله عبارت اند از:
- شغل مناسب من چیست؟
- آزمون شخصیت شناسی مایرز-بریگز(MBTI)
شغل مناسب من چیست؟
شغل مناسب من چیست؟
یکی از مهمترین بخشهای زندگی هر انسان که بر کل دوران عمر وی تأثیرگذار است، زندگی شغلی اوست. هر یک از افراد شاغل حداقل یکسوم از ساعات شبانهروز را در محیط کاری سپری میکنند و طبیعی است که اتفاقات و نتایج پیشآمده در محل کار بر روی فکر و ذهن افراد و درنتیجه زندگی خارج از محیط کار آنها تأثیرگذار باشد. از اینرو اغلب افراد تمایل دارند شغلهایی را برای خود برگزینند که با روحیاتشان سازگار باشد.
همهی ما در برهه هاییی از زندگی و در سنین مختلف دغدغه انتخاب شغل مناسب را داشتهایم و برای یکبار هم که شده از خود پرسیدهایم که “شغل مناسب من چیست؟”. خوشبختانه امروزه با وجود تستهایی نظیر تست آنلاین شغل مناسب من یا آزمون تعیین شخصیت شغلی راحت تر میتوانید پاسخی برای این سؤال خود پیدا کنید.
بهطورقطع هرکدام از ما دارای تفاوتهایی در شخصیت خود هستیم و همین تفاوتها است که به ایجاد اجتماعهای قوی و یا از طرفی دیگر به نزاع و نارضایتی میان افراد در یک گروه، منجر میشود. بنابراین یکی از اولین قدمها در انتخاب شغل، شناخت شخصیت و پی بردن به نقاط قوت و ضعف است که تقریباً در تمامی نمونههای تست استعداد شغلی مورد توجه قرار گرفته است و لازم است در ادامهی راه برای بهبود آن تلاش کنیم.
آزمون شخصیت شناسی مایرز-بریگز (MBTI)
آزمون شخصیت شناسی مایرز-بریگز (MBTI)
در حدود 70 سال از انتشار اولین نسخهی این آزمون زمان میگذرد و در طول این سالها، این تست بارها مورد تغییر و تکامل قرارگرفته است. ساده و کاربردی بودن تیپهای شخصیتی این آزمون و در دسترس بودن آن یکی از اصلیترین مزایا و دلایل استقبال مردم از آن به شمار میرود.
تست تیپهای شخصیتی مایرز-بریگز توسط مادر و دختری به نامهای کاترین بریز و ایزابل بریگز مایرز ابداع شد و بهواسطهی تلاش این دو بود که بهصورت یک تئوری مفهومی و قابلاستفاده برای عامهی مردم در آمد. این دو پس از مطالعات گسترده به چهار عامل اصلی در شخصیت هر فرد رسیدند که هر یک از این عوامل دارای دو بعد اصلی است و با کنار هم قرار دادن آنها میتوان به یک ترکیب چهار حرفی دست یافت که نشانگر شخصیت افراد خواهد بود.
یکی از شناختهشدهترین و معتبرترین آزمون های تست استعداد شغلی، آزمون شخصیت شناسی مایرز-بریگز (MBTI) است که به شما کمک می کند تا شغل ایدهآل خود را بیابید.
از ترکیب این ابعاد 16 تیپ شخصیتی ساخته شده و درنتیجه هر یک از ما به حداقل یکی از این تیپها شباهت خواهیم داشت. این ابعاد بهطور خلاصه عبارتاند از:
- درونگرا (I) یا برونگرا (E): علاقه فرد بهتنهایی یا حضور در جمع و گرفتن انرژی.
- شهودی (N) یا حسی (S): تمایل فرد بهکلی نگری یا جزئینگری و چگونگی تحلیل و پردازش اطلاعات.
- فکری (T) یا احساسی (F): جهتگیری فرد به سمت تصمیمات منطقی و یا احساسی و شیوهی تصمیمگیری.
- منظم (J) یا منعطف (P) : ترجیح فرد به ایجاد چارچوب و نظم یا آزادی و انعطاف در زندگی و نحوهی ساماندهی امور مختلف.
همانطور که اشاره شد پس از آزمون تعیین شخصیت شغلی و مشخص شدن تیپ شخصیتی شغلی شما، چهار حرف از میان حروف موجود به شما ارائه میشود و درنهایت شما میتوانید با خواندن مشخصات ویژگیهای مربوط به تیپ خودتان به خودشناسی بهتری دستیابید که نهتنها در زمینهی انتخاب مسیر شغلی، بلکه در یافتن استعدادها، ازدواج و بهبود ارتباطات زندگی نیز میتواند برای شما مفید واقع شود.
بهعنوان مثال افرادی با تیپ شخصیتی ENTJ دارای شخصیتی برونگرا، شهودی، فکری و منظم بهعنوان سرپرستهای پرکار یاد میشوند که درنتیجه آنها را برای شغلهایی همچون مدیرعامل، مهندس، وکیل، معمار و یا پزشک مناسب میسازد. و یا افراد دارای تیپ شخصیتی ISFJ که درواقع دارای الگوی رفتاری درونگرا، حسی، احساسی و منظم هستند بهعنوان یاریدهندههای پراحساس شناخته میشوند و مشاغلی همچون مربی مهدکودک، منشی پزشک، دستیار مدیرعامل و یا فعال اجتماعی بیش از دیگر مشاغل با روحیات آنها سازگار خواهد بود.
در تحلیل این تست نقاط قوت و ضعف تیپ شخصیتی شما و همچنین راهکارهایی برای از بین بردن نکات منفی یا بهبود نکات مثبت به شما ارائه میشود که درنتیجه میتواند به بهبود عملکرد رفتاری در محیط شغلی و زندگی شخصی بینجامد. این تست همچنین شامل 50 تا 80 سؤال دو و یا پنج گزینهای است که میتوانید در حدود نیم ساعت آن را تکمیل کنید و به نتیجهای که شاید پیش از این تصوری از آن نداشتید دست پیدا کنید.
اگر علاقهمند به شناختن تیپ شخصیتی شغلی خود هستید و میخواهید به کمک آن شغل مناسب خود را انتخاب کنید آزمونهایی نظیر آزمون تعیین شخصیت شغلی یا تست آنلاین شغل مناسب من میتواند به شما کمک کند. بدین منظور کافی است عباراتی همچون تست استعداد شغلی، تست آنلاین شغل مناسب من، تست شغل ایدهآل شما ، و عباراتی از این دست را در اینترنت جستوجو کنید تا به نتایج جالبتوجهی در زندگی خود دست یابید.