سنجش میزان علاقه کودکان به فعالیتهای مختلف، مهمترین راه شناسایی استعداد آنها است.
کشف استعداد کودکان نقش مهمی در موفقیت آنها در آینده دارد. تعیین ضریب هوشی کودکان یک کار تخصصی است و بهوسیله روانشناسان در مراکز معتبر انجام میشود، اما والدین نیز میتوانند با استفاده از چند راهکار به صورت تقریبی میزان هوش فرزندان خود را بسنجند.
مهمترین راه برای شناسایی استعداد کودکان سنجش میزان علاقه آنها به فعالیتهای مختلف است. ممکن است برای شما نیز این سوال ایجاد شده باشد که از چه سنی میتوان استعداد کودکان را کشف کرد؟ کمترین سن برای شناسایی استعداد کودکان سه سالگی است؛ از این سن به مرور زمان شخصیت کودکان ساخته میشود و میتوان استعداد آنها را کشف کرد.
هر کودکی استعداد متفاوتی دارد. برای شناسایی این استعدادها باید صبور باشید و زمان زیادی به آن اختصاص دهید.
راههای شناسایی استعداد کودکان
هر کودکی استعداد متفاوتی دارد. برای شناسایی این استعدادها باید صبور باشید و زمان زیادی به آن اختصاص دهید. برخی ویژگیهای شخصیتی کودکان که به شما کمک میکند استعداد آنها را کشف کنید عبارتاند از:
۱- پرحرفی
اگر کودک شما در طول روز پرحرفی میکند و موضوعات مختلف را با جزئیات کامل و بدون اشکالات تلفظی و دستوری بیان میکند میتواند در مشاغلی مانند روزنامهنگاری، وکالت و تدریس موفق شود. این کودکان معمولا به راحتی میتوانند شما را با استدلالهای خود قانع کنند.
برای تقویت استعداد کودک خود، میتوانید از او بخواهید که برای شما نامه بنویسد. اگر کودک خود را به کتابخانه ببرید و کتابهای مختلفی برای او تهیه کنید، میتوانید ذهن او را به چالش بکشید. توجه داشته باشید که علاوه بر مهارتهایی مانند نوشتن و حرف زدن، باید مهارت خوب گوش کردن را نیز به کودک خود آموزش دهید.
۲- خیالبافی
کودکانی که دوست خیالی دارند و با او صحبت میکنند و علاقه زیادی به نقاشی کشیدن دارند، معمولا ایدههای زیادی دارند و برای حل مشکلات از راههای خلاقانهای استفاده میکنند. آنها به راحتی میتوانند از لوازم مختلف، به صورت دیگری استفاده کنند. این ویژگیها نشاندهنده خلاقیت و استعداد کودکان است.
کودکانی که زیاد خیالبافی میکنند میتوانند در شغلهایی مانند نویسندگی، فیلمسازی، طراحی لباس و… موفق شوند. برای پرورش استعداد این کودکان باید خلاقیت آنها در کارهای مختلف را تشویق کنید؛ برای مثال میتوانید او را به کنسرت ببرید، به داستانهای خیالی او گوش کنید و او را برای بازدید به موزه ببرید.
کودکانی که علاقه دارند تا لوازم و اسباببازیهای خود را منظم و در یک ردیف بچینند افرادی متفکر، تحلیلگرو دقیق هستند.
۳- علاقه به طبقهبندی اشیا
کودکانی که علاقه دارند تا لوازم و اسباببازیهای خود را منظم و در یک ردیف بچینند افرادی متفکر، تحلیلگرو دقیق هستند. آنها بیشتر به صورت شنیداری یاد میگیرند و به دنبال الگوهای متفاوت برای حل مشکلات هستند که نشاندهنده استعداد آنها در مسائل ریاضی است. برای تقویت این استعداد در کودکان باید آنها را تشویق کنید تا بازیهای فکری و ریاضی انجام دهند یا به آنها مسئولیت طبقهبندی اشیا و مرتب کردن آنها را بدهید.
۴- جستوجوگر
برخی کودکان علاقه زیادی به جستوجو دارند؛ برای مثال وسیلههای مختلف را باز میکنند و دوباره آنها را میبندند تا روش کارکرد آنها را یاد بگیرند. این کودکان معمولا به صورت دیداری یاد میگیرند و معمولا به بازیهایی مانند ماشین بازی و خانهسازی علاقه دارند. آنها میتوانند در مشاغلی مانند مکانیک، معماری و… موفق شوند.
برای تقویت این استعداد در کودک، در اختیار او اسباببازیها و بلوکهای خانهسازی قرار دهید و او را تشویق کنید تا با جعبههای خالی کاردستی درست کند. به این نکته توجه داشته باشید که این کودکان به دلیل علاقه زیادی که به کشف و دستکاری اشیا دارند ممکن است در معرض خطر قرار بگیرند؛ بنابراین به آنها نشانههای هشدار را آموزش دهید.
همچنین بخوانید: «پرورش حواس کودکان: تقویت حواس پنجگانه کودک»
۵- علاقه به حل انواع پازل
کودکانی که علاقه زیادی به حل پازل دارند؛ هنگام بازی خطاهای کمی دارند و برای حل درست آن تلاش میکنند، معمولا به صورت تصویری یاد میگیرند. آنها میتوانند در آینده باستانشناس یا محققان خوبی شوند. برای تقویت این استعداد در کودکان، باید انواع پازلها، جدولها، معماها و بازیهایی که به حل مسائل فضایی مربوط هستند را در اختیار آنها قرار دهید.
۶- پرتحرک
کودکانی که همیشه در حال تحرک هستند؛ با عجله کارهای خود را انجام میدهند و علاقه دارند همه چیز را لمس کنند، آنها معمولا از طریق فیزیکی یا جنبش بدنی یاد میگیرند. این کودکان معمولا به فعالیتهایی که به جنبش بدنی مربوط هستند علاقه دارند. آنها میتوانند در فعالیتهای ورزشی، موسیقی، رقص و… موفق شوند. برای پرورش این استعداد در کودک خود، فعالیتهای فیزیکی جذابی را در برنامه روزانه او قرار دهید. توجه داشته باشید که این فعالیتها تکراری نباشد تا کودک خسته نشود.
کودکانی که در برقراری روابط اجتماعی استعداد دارند، علاقه زیادی به انجام بازیهای گروهی دارند.
۷- برقراری روابط اجتماعی
کودکانی که در برقراری روابط اجتماعی استعداد دارند، دوستان زیادی در مدرسه دارند، صلحطلب هستند و از درگیری پرهیز میکنند. آنها علاقه زیادی به انجام بازیهای گروهی دارند و از هدیه دادن لذت میبرند. این کودکان میتوانند در مشاغلی مانند تدریس، مشاوره، مددکاری اجتماعی و… موفق شوند.
روشهای شکوفایی استعداد کودکان
پس از اینکه استعدادهای کودک خود را شناسایی کردید، میتوانید با استفاده از برخی راهکارها آنها را پرورش دهید. این راهکارها عبارتاند از:
۱- اجازه دهید کودک شما کاری را که به آن علاقه دارد، انجام دهد.
۲- اگر کودک علاقهای به انجام کاری ندارد تصور نکنید که او بیاستعداد است.
۳- اجازه دهید کودکان هنگام انجام کارهای خود اشتباه کنند و تجربه کسب کنند.
۴- کودک خود را برای یادگیری چیزی مجبور نکنید.
۵- از فرزند خود استعداد واقعبینانه داشته باشید.
۶- برای انجام کارهای خود با فرزندتان مشورت کنید و از او کمک بگیرید.
۷- با کودک خود بازیهای مختلف انجام دهید.
۸- از کارهایی که فرزندتان انجام میدهد انتقاد نکنید و او را سرزنش نکنید.
۹- برخی از کارهای روزانه خود را به کودکتان بسپارید.
۱۰- برای کودک خود داستانهای الهامبخش بخوانید.
۱۱- هیچگاه کودک خود را با فرد دیگری مقایسه نکنید.
۱۲- فرزند خود را تشویق کنید تا کتابهای بیشتری بخواند.
همچنین بخوانید: «ارتباط بازی و یادگیری در کودکان و نوجوانان»