تقریباً همه ما زمانی که در مورد استعدادهای خود فکر میکنیم، اغلب به سمت تواناییهای ذاتی مان متمایل میشویم. زمانی که عملکرد خیرهکنندهی یک ورزشکار یا هنرمند را میبینیم شاید تنها چیزی که به آن توجه نکنیم میزان تلاش و سختکوشی او باشد و فکر کنیم موفقیت او فقط حاصل استعداد مادرزادی است، درصورتی که استعداد ساختنی است، نه چیزی که با آن متولد شویم. رازی که جهت یادگرفتن راههای شناخت استعداد کودکان باید بدانید این است که به کودکان اجازه دهید علایق و فعالیتهایی که دیگران را بهاندازه آنها هیجانزده نمیکند در خود بیابند. از این زمان است که کودکان عزم و پشتکار موردنیاز برای تبدیلشدن به همان چیزی که دقیقاً میخواهند را یاد میگیرند.
برای کشف و استعدادیابی کودک دوساله خود نیازی نیست که هزینههای زیادی را صرف خرید یا دانلود تست استعدادیابی کودکان کنید تا به شما بگوید که چه فعالیتهایی توجه کودکتان را جلب میکند و یا تخیل وی را برانگیخته و او را هیجانزده میکند. کافی است مشاهدهگر خوبی باشید. اگر اطلاعات کافی در این زمینه ندارید بهتر است به مراکز کشف استعداد کودکان مراجعه کرده و از آن ها کمک بگیرید. شرکت در جشنواره خلاقیت کودک و نوجوان نیز میتواند ایده های خوبی را در این زمینه در اختیارتان قرار دهد. در ادامه قصد داریم به بررسی 5 روش موثر برای کشف استعدادهای کودکان به نکات مربوط بپردازیم. سرفصل های عنوانشده در این مقاله عبارتاند از:
- نه عجله کنید نه فشار بیاورید
- اشتباه کردن هیچ اشکالی ندارد
- رابطهی والد- فرزندی سالمی را پرورش دهید
- پذیرای ایدهها و آرزوهای کودکان خود باشید
- عقب بایستید
شناخت استعداد کودکان: نه عجله کنید نه فشار بیاورید
یکی از اشتباهات رایجی که بسیاری از والدین برای کشف استعداد کودک خود انجام میدهند این است که کودکان خود را در کلاسهای مختلفی ثبتنام میکنند و امیدوارند که کودک در یکی از آنها استعداد فوقالعادهای از خود نشان دهد. این روش یکی از بدترین راههای شناخت استعداد کودکان است که در رسانهها نیز بسیار موردانتقاد قرار گرفته است چراکه کودک تحتفشار زیادی قرار میگیرد و این روند میتواند حتی باعث افت نمرات درسی او شده یا سلامتی وی را تحت تأثیر قرار دهد.
یکی از راههای شناخت استعداد کودکان این است که بهجای اینکه کودک را در راه رقابت با دیگران قرار دهید، بگذارید خود او علایقش را کشف و آن را دنبال کند. زمانی هم که خود کودک فعالیت موردعلاقهاش را انتخاب کرد، بههیچوجه به او فشار نیاورید که حتماً باید در سریعترین زمان به بهترین فرد آن رشته تبدیل شود. از کودک حمایت کنید اما فشار نیاورید چراکه میتواند نتیجهی عکس داشته باشد. بنابراین زمانی که برای استعدادیابی کودک دوساله خود با او همبازی میشوید خواستههای خود را به او تحمیل نکرده و اجازه دهید تا کودک آنچه را که به آن علاقهمند است، خودش پیدا کند.
یکی از راههای شناخت استعداد کودکان این است که بهجای اینکه کودک را در راه رقابت با دیگران قرار دهید، بگذارید خود او علایقش را کشف و آن را دنبال کند.
مراکز کشف استعداد کودکان:اشتباه کردن اشتباه نیست
اشتباه کردن هیچ اشکالی ندارد
بعد از اینکه کودکان یک فعالیت را انتخاب کردهاند، شاید اگر نتوانند مهارت را بهسرعت فرابگیرند، ناامید و سرخورده شوند. هر مهارتی که کودک انتخاب کند نیاز به چندین سال تمرین دارد تا بتواند در آن به سطح قابل قبولی برسد.
برای اینکه بتوانید اهداف و پاداشهای بلندمدت را به کودکتان بیاموزید، باید مرتباً به او یادآوری کنید که انسانها از اشتباهات خود یاد میگیرند و شکست برای رشد ضروری است، این موضوع در مراکز کشف استعداد کودکان نیز بسیار موردتوجه قرار میگیرد. زمانی که کودک این موضوع را درک کند، میفهمد که اشتباه فرصتی برای پیشرفت و تلاش است و در برابر سختیها دوام میآورد.
چطور باید رابطه والد-فرزندی سالمی داشته باشیم
رابطهی والد-فرزندی سالمی را پرورش دهید
والدین باید به بهترین نحو ممکن از کودکان پشتیبانی کنند و بدانند که آسان گرفتن قوانین، مقررات و اصول روزمره این اجازه را به کودک میدهد تا برای رسیدن به رؤیاهایش تلاش کند. به خاطر همین لازم است والدین با کودکان خود رابطهی سالمی داشته باشند که بر اساس حمایت باشد، نه اینکه بگذارند اشتباهات و عقبگردهای کودکان آنها را آزار دهد.
بر اساس مطالعات صورت گرفته در مراکز کشف استعداد کودکان زمانی که والدین در هنگام عقبگرد و درگیری، آرامش خود را حفظ می کنند، اعتماد کودک به آنها تقویت شده و فضای امنی برای یادگیری کودک فراهم می شود. با نشان دادن این موضوع به کودک که حتی با وجود اشتباهات و شکستها باز هم او را دوست دارید، محیط مناسبی را برای رشد او فراهم میکنید. حتی اگر روند رشد کودک از انتظارات شما کندتر است، او را به خاطر تلاش بیوقفهاش تشویق کنید.
پذیرای ایدهها و آرزوهای هایجان انگیز کودکانتان باشید
گاهی اوقات والدین امیدوارند که کودکان فعالیت و حرفهای که خود به آن مشغول بودهاند را انتخاب کنند و جا پای آنها بگذارند. این والدین ضرورتی برای مراجعه به مراکز کشف استعداد کودکان نمی بینند و یا حتی از تستهای کشف استعداد کودکان نیز استفاده نمی کنند و انتظار دارند کودکان دقیقاً مشابه آنها رفتار کنند، درصورتیکه این عقیده کاملاً اشتباه است. نهتنها دنیای امروز از دنیایی که ما در آن رشد کرده ایم متفاوت است بلکه کودکان هم علایق منحصربهفرد خود را دارند. بهعنوانمثال امروزه در زمینهی فناوری، بسیاری مشاغل جدید به وجود آمده است که شاید کودکان در آنها بهتر بتوانند خودی نشان دهند.
زمانی که مصمم هستید تا استعداد کودک را کشف کنید، بگذارید خود کودک مسیرش را طی کند. پذیرای ایدههایی که ارائه میکند باشید و اگر منطقی بود، برای کشف علایق واقعی کودک هر احتمالی را کاوش کرده و او را برای شرکت در جشنواره خلاقیت کودک و نوجوان تشویق کنید. حتی اگر استعداد او باب میل شما نبود، باز هم به او افتخار کنید، بهاینترتیب است که درنهایت کودکی شادتر خواهید داشت.
برای کشف استعداد کودکانتان: عقب بایستید!
رشد مهارت و استعداد درنهایت به خود کودک برمیگردد و والدین نمیتوانند آن را کنترل کنند. یکی از راههای شناخت استعداد کودکان این است که عقب بایستید و بگذارید خود کودک استعدادش را کشف کند و شما فقط شاهد ماجرا باشید. اغلب در مراجع و کتابهای استعدادیابی برای استعدادیابی کودک دوساله به این موضوع اشاره شده است که شما دخالتی در کشف استعداد کودک نداشته و بگذارید خود کودک استعدادش را شکوفا کند و به مراحل بعدی برسد. البته این کار به این معنی نیست که باید کودک را کاملاً نادیده بگیرید، شما باید به حرفهای کودک گوش کنید و او را راهنمایی کنید تا از حاشیه دور شود و مصمم و باانگیزه بماند. تا جای ممکن از انتقاد کردن بپرهیزید و پشتیبانی و آرامش را برای کودک فراهم کنید. با تستهای کشف استعداد کودکان و یا شرکت در جشنواره خلاقیت کودک و نوجوان بیشتر میتوانید با مباحث مرتبط با کشف استعداد کودک آشنا شوید.
کشف استعداد کودک یکی از مهمترین اهداف والدین به شمار میآید و آنها را بر آن داشته تا با مراجعه به مراکز کشف استعداد کودکان، شرکت در جشنواره خلاقیت کودک و نوجوان و یا با دانلود تست استعدادیابی کودکان به اطلاعاتی در این زمینه دست یابند. راههای شناخت استعدادیابی کودکان بسیار زیاد است که حتی میتوانید از آنها برای استعدادیابی کودک دوساله خود نیز استفاده کنید. اما نکتهی مهمتری که در این زمینه وجود دارد این است که بههیچوجه سعی نکنید در این فرایند از اجبار استفاده کنید چراکه فشار آوردن به کودک و عدم تشویق و راهنمایی او میتواند برای کودک نتیجهی معکوس داشته باشد.