بسیاری از افراد هستند که گاهیاوقات به تغییر شخصیت خود فکر میکنند؛ برای مثال با خود گفتهاند کاش میزان خوشبینی و صبر من کمی بیشتر بود. شخصیت مجموعهای از الگوهای فکری، احساسی و رفتاری است که برخی از روانشناسان معتقدند که در طول زندگی تغییرناپذیر است و در دوران کودکی شکل میگیرد؛ اما برخی از روانشناسان نیز با استناد به آزمایشات و دلایل علمی خود میگویند که تغییر شخصیت امکانپذیر است.
برای تغییر شخصیت خود، ابتدا باید الگوهای رفتاری و باورهای خود را تغییر دهید.
افراد زیادی میل به تغییر شخصیت خود دارند و برای این کار همواره به دنبال کتابها و مطالب خودشناسی و تغییر عادت هستند. هر فرد سالمی دوست دارد که مولفههای مثبت را در شخصیت خود تقویت کند و مولفههای منفی آن را حذف کند. برای اینکه بتوانید شخصیت خود را تغییر دهید، ابتدا باید الگوهای رفتاری و باورهای خود را تغییر دهید. برای فهم بیشتر این موضوع، ابتدا باید عوامل تشکیلدهنده شخصیت را بشناسیم.
عوامل تشکیلدهنده شخصیت
در گذشته برخی روانشناسان معتقد بودند که شخصیت افراد، در اثر عوامل وراثتی و ژنتیکی آنها شکل میگیرد و برخی دیگر نیز معتقد بودند که شخصیت افراد به نوع تربیت و پرورش آنها بستگی دارد. امروزه متخصصان به این نتیجه رسیدهاند که شخصیت افراد، از ترکیب عوامل وراثتی و نوع پرورش آنها تشکیل میشود. در واقع محیط بر شخصیت افراد تاثیرگذار است؛ برای مثال ممکن است فردی در سرشت خود مهربان باشد، اما در محیطی رشد پیدا کند که بدی ببیند و مانند یک آدم سنگدل رفتار کند.
روانشناس آمریکایی، کارل دوک، معتقد است که ویژگیهای فراگیر شخصیت را نمیتوان تغییر داد؛ اما میتوان با تغییر باورها و نظامهای فکری، به تغییر شخصیت رسید. باورهای ما در تمام بخشهای زندگی ما حضور دارند و بر عملکرد، رفتارها و دیدگاه ما نسبت به خودمان تاثیرگذار هستند.
همچنین بخوانید: «با انواع شخصیت در محیط کار چگونه برخورد کنیم؟»
کارهای لازم برای تغییر شخصیت
روانشناسان معتقدند که میتوان با انجام برخی از کارها، به تغییر شخصیت نسبتا پایدار در طول زندگی رسید. این کارها عبارتاند از:
۱- تغییر افکار
در قدم اول باید افکار خود را تغییر دهید. ویژگیهای شخصیتی منفی را که دوست دارید از بین ببرید به خودتان نسبت ندهید. برای مثال همیشه با خود نگویید من فرد درونگرا و بدون اعتمادبهنفسی هستم. وقتی این افکار را تکرار میکنید، مغز شما باور میکند که اعتمادبهنفس ندارید و محدودیتهایی برای شما ایجاد میکند که نتوانید این ویژگی را تغییر دهید.
افکار منفی را از ذهن خود بیرون کنید؛ زیرا کنترل مغز شما به دست خودتان است و اگر همیشه افکار منفی داشته باشید، آن افکار به حقیقت تبدیل میشوند. به ویژگیهای مثبت فکر کنید تا مغزتان، شما را در مسیری قرار دهد که به آنها برسید و از قدرت فوقالعاده مغز خود شگفتزده شوید.
باورها تاثیر زیادی بر شخصیت و زندگی ما دارند.
۲- تغییر باورها
همانطور که در ابتدا گفتیم، باورها تاثیر زیادی بر شخصیت و زندگی ما دارند. به تغییر شخصیت خود باور داشته باشید. اگر فرد درونگرایی هستید، باور داشته باشید که میتوانید با شرکت در دورهمیهای مختلف دوستانه و کاری، در بلندمدت میزان برونگرایی را در شخصیت خود افزایش دهید. همچنین اگر به تغییر شخصیت خود باور داشته باشید، برای آن بیشتر تلاش میکنید؛ پس بیشتر به نتیجه دلخواه خود میرسید.
۳- تغییر عادتها
همه ما میدانیم که عادتها قابل یادگیری و تغییرپذیر هستند. برخی از عادتهای ما، واکنشی به محیط اطراف هستند؛ برای مثال فردی که مهربان است، همیشه نسبت به اطرافیان خود این حس را دارد و به آنها خوبی میکند.
با تغییر این واکنشها و عادتها، میتوان به تغییر شخصیت رسید. اگر همیشه به دیگران اخم میکنید و با آنها رفتار خوبی ندارید، میتوانید از امروز به آنها لبخند بزنید و با آنها مهربان باشید. این تغییرات سخت هستند؛ اما اگر تلاش کنید امکانپذیر میشوند. دقت داشته باشید که این تغییرات به زمان زیادی احتیاج دارند و باید در این مسیر، صبر داشته باشید.
۴- تغییر رفتار
اگر دوست دارید شخصیت خود را تغییر دهید، بهتر است که فعالیتهای جدید را تجربه کنید و با افراد جدیدی ارتباط برقرار کنید. خود را به چالش بکشید و کارهایی را که همیشه دوست داشتید انجام دهید تجربه کنید. اگر همیشه دوست داشتید از طبیعت عکاسی کنید و همیشه در حال سفر باشید، نترسید و با گامهای کوچک این کار را شروع کنید تا در نهایت به رویای خود برسید.
همچنین برای از بین بردن ترسهای خود، باید با آنها روبهرو شوید. برای مثال اگر از گربه میترسید سعی کنید کم کم به آن نزدیک شوید تا در نهایت ترس شما از بین برود. این روبهرویی با ترس، به شما کمک میکند که مغز خود را فریب دهید؛ ترس را از ذهن خود پاک کنید و در مسیر تغییر شخصیت خود موفق شوید.
این باور را در خود ایجاد کنید که اهمیت «تلاش» بسیار بیشتر از «توانایی» است.
۵- اهمیت دادن به تلاش
این باور را در خود ایجاد کنید که اهمیت «تلاش» بسیار بیشتر از «توانایی» است. اگر توانایی در وجود شما باشد، اما از آن استفاده نکنید و برای رسیدن به اهداف خود تلاش نکنید هیچ فایدهای ندارد. این باور را در خود ایجاد کنید که میتوانید با تلاش کردن ویژگیهای شخصیتی و رفتاری خود را تغییر دهید.
۶- تظاهر کنید
شاید عجیب به نظر برسد، اما تظاهر کردن واقعا به شما کمک میکند. با تظاهر کردن به داشتن یک ویژگی، بعد از مدتی به آن عادت میکنید و در وجود خود آن را ایجاد میکنید. برای مثال کریستوفر پترسون که روانشناس آمریکایی و استاد دانشگاه بود، زمانهایی که در کلاسهای خود حاضر میشد، تظاهر به برونگرایی میکرد تا بتواند کلاس را به خوبی اداره کند و با دانشجویان ارتباط برقرار کند. به گفته او، بعد از مدتی این تظاهر به عادت او تبدیل شد و به تغییر شخصیت رسید.
او با اینکه هنوز هم فرد درونگرایی بود؛ اما میتوانست در موقعیتهای خاصی به فرد برونگرایی تبدیل شود. پس اگر دوست دارید اعتمادبهنفس بالایی داشته باشید، به این موضوع تظاهر کنید و به خود تلقین کنید که اعتمادبهنفس بالایی دارید.
نتیجهگیری
افراد زیادی میل به تغییر شخصیت خود دارند و برای این کار همواره به دنبال کتابها و مطالب خودشناسی و تغییر عادت هستند. هر فرد سالمی دوست دارد که مولفههای مثبت را در شخصیت خود تقویت کند و مولفههای منفی آن را حذف کند.
با انجام دادن کارهایی که در این مطلب بررسی کردیم، میتوانید تا حد زیادی ویژگیهای شخصیتی خود را تغییر دهید. قطعا تغییر شخصیت مسیر سختی دارد؛ اما اگر تلاش کنید و باور داشته باشید که میتوانید شخصیت خود را تغییر دهید، در این مسیر به موفقیت میرسید.
همچنین بخوانید: «شناسایی ۵ عامل اصلی شخصیت افراد با تست نئو»