منطقه امن ذهنی (Comfort zone)چیست؟
منطقه امن ذهنی، یک وضعیت روانی است که فرد با آن کاملا آشناست؛ همه چیز را در کنترل دارد؛ آرامشش در آن اوضاع بالا و استرسش بسیار پایین است و در واقع شرایطی پایدار را تجربه می کند.. اگر به این فکر می کنید که چقدر منطقه امن ذهنی عالیست، باید بگویم که سخت در اشتباه هستید! اگر مدتهاست که انجام کارهای جدید را به تعویق می اندازید؛ باید آموزشی ببینید اما اهمیتی نمیدهید؛ سراغِ تجربههای جدید نمیروید؛ اهداف و آرزوهایتان را دنبال نمیکنید و… باید بگویم شما دقیقا در منطقه امن ذهنی به سر میبرید..
وضعیتِ پایدار، تکراری و امنِ شما شاید نکات مثبتی داشته باشد اما دنیا هرروز فرصتهای جدیدی برای ارائه دارد و اگر شما از دایرهی امنی که دورِ خود کشیده اید، بیرون نیایید شانسها، شگفتی ها، هیجانها و ماجراجویی ها را از دست خواهید داد و احتمالا همیشه در نقطهی فعلیِ خود در جا خواهید زد.
با مثالی می خواهیم منطقه امن ذهنی را بازتر کنیم.. تصور کنید شغل جدیدی به شما پیشنهاد شده است که شرایط ویژهای دارد اما شما به دلایلی از جمله موارد زیر از آن طفره میروید:
- ترس از محیطها و شرایط جدید..
- ترس از نتوانستن ها و ترس از شکست..
- پیشگیری از ایجاد اضطراب..
- حفظ امنیتِ کذاییِ خود…
- حفظِ احساس آسایش و راحتی خود…
- عزت نفس یا اعتماد به نفس آسیب خورده…
- و…
خب حالا چه اتفاقی رخ میدهد؟ شما آرام، راحت و بی هیچ تلاش یا تغییرِ خاصی به زندگیتان ادامه میدهید و هیچگاه آموزش های جدید، موقعیتهای عالی، فرصتهای بهتر، ارتقا، رضایتِ شخصی و زندگیِ پویا را تجربه نخواهید کرد. منطقه امن ذهنی باعث شده است که هرگز خود را در معرضِ اوضاعی جدید که نیاز به تلاش، کشف، اندکی ناراحتی و… دارد قرار ندهید. برای رشد، برای دیدن دنیا و برای دست یافتن به آرزوهایتان باید خروج از منطقه امن ذهنی را بیاموزید..
اضطرابِ کنترل شده و در حد معقول برای داشتن تلاشی عالی، شاداب نگاه داشتن ذهن، یورش به سمت اهداف و گرفتن نتیجههای معرکه ضروری است و در واقع مانند یک موتور محرکه عمل میکند پس با ما همراه باشید و امنیتُ راحتی را کنار بزنید..
ستاره ها بیرون از منطقه امن ذهنی میدرخشند.
جملاتی دربارهی منطقه امن ذهنی از بزرگان…
((وقتی در منطقه راحتی و امن هستیم، هیچ موفقیت بزرگی به دست نخواهد آمد. بارها از مردم شنیده ام که میگویند نگران امنیت خود هستند اما فراموش نکنید که امنیت برای افراد دلمرده است))
((زندگی زمانی آغاز میشود که منطقه امنی را که برای خود ساخته ایم، رها کنیم))
((منطقه امن هرکس جای بسیار زیبایی میباشد اما هیچ چیزی در این منطقه رشد نمیکند؛ پس از منطقه امن خود بیرون بیایید و شروع کنید به تلاش کردن))
منطقه امن ذهنی دلمردگی را در خود دارد
نتایج منطقه امن ذهنی در زندگی شما…
منطقه امن ذهنی یا منطقه راحتی موارد زیر را در زندگیتان ایجاد میکند:
- شما را از اهدافتان دور میکند..
- ظرفیت های وجودی شما را دست نخورده نگاه میدارد.
- باعث میشود هرگز ریسک نکنید و یک زندگی معمولی داشته باشید.
- سطحِ رضایتِ درونی شما را پایین می آورد.
پس بهتر است هرچه زودتر از آن خارج شوید؛ نه تنها خارج که فرار کنید!!
زندگی بیرون از منطقه امن ذهنی در جریان است.
خطر کنید و از منطقه امن ذهنی خارج شوید
زندگی بیرون از منطقه امن ذهنی در جریان است.
خطر کنید و از منطقه امن ذهنی خارج شوید
خارج شدن از دایره امن
خارج شدن از دایره امن نیاز به تمرین، صبوری و تلاش دارد.. ذهنِ انسان براساس قانون اینرسی تمایل دارد به حالت قبل بماند و کمترین انرژی را صرف کند، به همین دلیل به منطقه امن ذهنی که زمان طولانی در آن بوده است، عادت می کند پس برای خروج از منطقه امن ذهنی شکیبا باشید…
11 راهکار عملی خروج از منطقه امن ذهنی:
- کارهای کوچکِ روزمره را به شیوه ای جدید انجام دهید: مثلا: از مسیرِ جدیدی به خانه، آموزشگاه، مدرسه یا محل کار خود بروید.. تکراری ها و امورِ عادیِ زندگیتان را متفاوت انجام دهید.
- به سمتِ ترسهای خود حمله کنید: آنچه بیشترین ترس را از انجامش دارید، بزرگترین نیاز شما در زندگیست، دقیقا همان که زندگیتان را زیرو رو میکند!
- کنترل کردن را رها کنید: مثلا اگر رئیس هستید از دیگران کمک بگیرید؛ کارهایی را به دیگران واگذار کنید و نگران نباشید.. از منطقه امن ذهنی خود خارج شوید و اجازه دهید دنیا غافلگیرتان کند.
- بروید در دل آنچه برایتان اضطراب آور است: از یک ترس به ترس بعدی و از یک اضطراب به اضطراب بعدی بروید تا منطقه امن ذهنی از بین برود.
- با افراد غریبه گفتگو کنید: صحبت با راننده تاکسی و… راهی عالی برای غلبه بر شرم و یادگیری چیزهای جدید و شگفت انگیز از جهان و افراد است.
- با چیزی که معمولا امتناعِ شما را در پی دارد، موافقت کنید: گاهی به کارهایی که کمتر انجام می دهید بله ای بگویید و خود را متعجب کنید، آنگاه تجربه های نابی در انتظار شماست.
- لیستی از اهدافِ رشدِ هفتگی یا روزانه داشته باشید و هرروز به سمتِ هدفی هرچند کوچک و جدید گام بردارید.
- انگیزهی خود را مدام با کارهایی بالا ببرید: جملات انگیزشی بخوانید.. رؤیاپردازی کنید، موفقیت و پیروزی خود را مجسم کنید، فیلمهای انگیزشی ببینید و…
- هرروز دربارهی شغل، کارها و اهدافِ خود بخوانید، هرروز کمی بر مهارت و اطلاعاتِ خود در زمینهی فعالیتتان بیفزایید؛ افزایش مهارت شما را مشتاق به عملِ بیشتر، پیش روی و خروج از منطقه امن ذهنی خواهد کرد.
- لازم نیست به سراغ کارهای بزرگ بروید: از کارهای ساده تر آغاز کنید و اعتماد به نفس خود را پله پله بسازید.. موفقیت، جمعِ کارهای کوچکی است که نادیده گرفته میشوند.
- خیلی فکر نکنید: فکر بیش از حد و واگویه های ذهنی شما را از تصمیم و عمل دور میکند.. قانون 5ثانیه را برای خود در نظر بگیرید و تصمیماتتان را سریع تر عملی کنید.. مثلا اگر میخواهید پیاده روی در مکان جدیدی را آغاز کنید، همین لحظه در را باز کنید و خارج شوید!! (کتاب قانون 5ثانیه، اثر مل رابینز) میتواند برای خارج شدن از دایره امن یا همان منطقه امن ذهنی یاریتان کند.
))اگر چیزی رو تو زندگی خود می خواهی که تا به حال نداشته ای، باید کارهایی رو انجام دهی که تابه حال انجام نداده ای))
خروج از منطقه امن ذهنی
منطقه امن در روانشناسی…
باید منطقه امن در روانشناسی یا همان منطقه امن ذهنی را که عموما با ترس، بی عملی، در جازدن و عدم لذت همراه است را به منطقهی عملکردِ بهینه که با شجاعت، اقدام، شکوفایی و رضایت همراه می باشد، تبدیل نمایید پس تعلل نکنید، 11 راهکار عملی ناب در اختیار شماست..
فراموش نکنید که اگر چیزی را می خواهید که تا به حال نداشته اید، باید قدمهایی را بردارید که تا به حال برنداشتهاید؛ اولین گام را از منطقه امن ذهنی خود آغاز کنید و از آن بیرون بیایید تا هوای تازه روحتان را نوازش کند!!
از منطقه امن ذهنی خارج شو و به روز باش به جای اینکه در سال قبل بمونی!!