تست هالند یک تست استعدادیابی یا سنجش تمایلات شغلی است که به افراد کمک میکند تا میزان علاقه خود به شغلهای مختلف را اندازهگیری کنند و اشتیاق و استعداد ذاتی خود را کشف کنند. تست هالند یکی از محبوبترین تستهای استعدادیابی است و کاربردی زیادی در انتخاب رشته تحصیلی و شغل مناسب دارد. حتی از این تست برای انتخاب رشته دبیرستان دانشآموزان نیز استفاده میشود. در این مقاله تست هالند و کدهای هالند را بررسی میکنیم.
سرفصلهای عنوانشده در این مقاله عبارتاند از:
معرفی تست هالند
کدهای هالند
تفسیر تست هالند
کاربردهای تست هالند
با استفاده از تست هالند میتوان میزان رضایت افراد از شغل خود و بهرهوری آنها را افزایش داد.
معرفی تست هالند
تست هالند (Holland Test) یا سنجش تمایلات شغلی که یکی از محبوبترین تستها در زمینه استعدادیابی است، به افراد کمک میکند تا اشتیاق و استعداد ذاتی خود را کشف کنند و میزان علاقه خود را به شغلهای مختلف اندازهگیری کنند. این تست کاربردهای زیادی در زمینه انتخاب رشته تحصیلی و انتخاب شغل مناسب دارد.
با استفاده از تست هالند میتوان میزان رضایت افراد از شغل خود و بهرهوری آنها را افزایش داد؛ زیرا اگر هر فرد در کاری که به طور ذاتی به آن علاقه و استعداد دارد فعالیت کند، قطعا بهرهوری بیشتر و عملکرد بهتری در کار خود خواهد داشت. تست هالند برای همه افراد در سنهای مختلف مناسب است و به آنها کمک میکند که متوجه شوند در چه شغلها و محیطهای کاری عملکرد و رضایت شغلی بیشتری دارند.
روانشناس آمریکایی، جان هالند در دهه ۱۹۷۰ توانست با استفاده از تیپهای شخصیتی مختلف، شغل و حرفه مناسب برای هر فرد را مشخص کند. به اعتقاد او، انتخاب شغل هر فرد رابطه مستقیمی با شخصیت فرد و گرایشهای او دارد.
کد شخصیتی هر فرد، از کنار هم قرار گرفتن حروف اول تیپهای شخصیتی به ترتیب اولویت تشکیل میشود.
کدهای هالند
کدهای هالند ترکیبی از انواع شخصیتهای پایه هستند که توسط دکتر هالند معرفی شدند. او تیپ شخصیتی افراد را به ۶ دسته تقسیم کرد. شخصیت هر فرد، تنها در یک دسته خاص قرار نمی گیرد؛ بلکه همه افراد این ۶ دسته را با شدت و ضعفهای مختلف در وجود خود دارند اما اغلب ۲ یا ۳ دسته از آنها در وجود هر فرد پررنگتر است و شخصیت او را تشکیل میدهد. این دستهها به ترتیب اولویت برای هر فرد مشخص میشوند و با کنار هم قرار گرفتن حروف اول نام هر دسته، کد شخصیتی او تشکیل میشود. این ۶ دسته عبارتاند از:
۱- واقعبین (Realistic)
افراد واقعبین افرادی هستند که کار کردن با ابزارهای مختلف، ماشینآلات، چوب، حیوانات و گیاهان را دوست دارند و کارهای منظم و سازمانیافته را ترجیح میدهند. این افراد برای پول، قدرت، مقام و چیزهای قابل لمس ارزش قائل هستند. تعامل و برقراری ارتباط با دیگران برای این افراد سختتر از کار کردن با ابزار و اشیا است؛ به همین دلیل از فعالیتهای اجتماعی که نیاز به تعامل با افراد دارد دوری میکنند.
- دیگر نامها: عملی، فیزیکی، عینی، کنشی، ماشینی و ابزارگرا
- ویژگیها: پشتکار زیاد، مادیگرا، انعطافناپذیر، سرسخت
- برخی از مشاغل مناسب برای این افراد: مهندس ماشینآلات، مهندس مکانیک، خلبان، تکنسین، تعمیرات و تاسیسات
۲- جستوجوگر (Investigative)
افراد جستوجوگر به کارهایی علاقه دارند که مربوط به تحقیقات خلاقانه درباره طبیعت و جهان باشد. این افراد به فعالیتهای علمی اهمیت بیشتری میدهند و از کارهای تجاری یا کارآفرینانه که از نظر آنها بیاهمیت است پرهیز میکنند. آنها در بیشتر موارد مدیران خوبی نیستند؛ اما خود را فرد باهوشی میدانند.
- دیگر نامها: تحلیلگر، روشنفکر، علمی،اکتشافی، متفکر
- ویژگیها: تحلیلگر، کنجکاو، بدبین، دقیق، تودار و کمحرف، فروتن.
- برخی از مشاغل مناسب برای این افراد: پزشک، شیمیدان، فیزیکدان، دندانپزشک
۳- هنرمند (Artistic)
این افراد از کار کردن با شکلها و الگوها لذت میبرند و میتوانند کارهای خود را بدون داشتن ساختار یا قانون مشخص انجام دهند. این افراد علاقهای به شغلهای سنتی ندارند و خود را فردی با استعداد در زمینههای هنری میدانند؛ خصوصیات خود را خوب میشناسند و به راحتی احساسات خود را بیان میکنند.
- دیگر نامها: خلاق، مبتکر، مستقل، نوآور، نامنظم، اهل نگارش
- ویژگیها: ایدهآلگرا، پیچیده، حساس، درونگرا و خیالپرداز.
- برخی از مشاغل مناسب برای این افراد: شاعر، فیلمنامهنویس، بازیگر، طراح تبلیغات، معمار
۴- اجتماعی (Social)
افراد اجتماعی از کارهایی لذت میبرند که در ارتباط با مردم و افزایش آگاهی آنها هستند. این افراد مهارت کلامی قوی دارند و افرادی مسئول، مهربان، معاشرتی، مشوق، متقاعدکننده و اهل دوستی و رقابت هستند. آنها توانایی زیادی در آموزش به دیگران دارند و خود را فردی مفید میدانند.
- دیگر نامها: حمایتگر، کمککننده، علاقهمند به آموزش
- ویژگیها: بخشنده، صبور، دلسوز و سیاستمدار
- برخی از مشاغل مناسب برای این افراد: معلم در زمینههای مختلف، جامعهشناس، روانشناس
۵- جسور و بیپروا (Enterprising)
این افراد اعتمادبهنفس بالایی دارند و خود را رهبران بزرگی میدانند؛ حتی اگر در واقعیت اینگونه نباشند. علاقهای به کارهای تحقیقاتی ندارند و به دنبال کسب موفقیت در زمینههای سیاسی و اقتصادی هستند. این افراد اهل ریسک هستند و میتوانند در کارهایی که نیاز به تصمیمگیریها و معاملات بزرگ دارد موفق باشند و توانایی خوبی در متقاعد کردن افراد دارند.
- دیگر نامها: رقابتطلب، تمایل به رهبری و مدیریت
- ویژگیها: ماجراجو، بلندپرواز، برونگرا
- برخی از مشاغل مناسب برای این افراد: رهبر، مدیر، بازاریاب
۶- سنتی و رسمی (Conventional)
افراد رسمی، توانایی بالایی در انجام دادن کارهای کارمندی دارند و از کارهایی مانند ثبت اطلاعات، پر کردن فرمها و کارکردن با دادههای عددی لذت میبرند. این افراد علاقهای به انجام کارهای هنری و بدون ساختار ندارند.
- دیگر نامها: افراد جزئینگر و سازماندهنده
- ویژگیها: انعطافناپذیر، کارآمد، اثربخش، باوجدان
- برخی از مشاغل مناسب برای این افراد: حسابدار، کارشناس امور گمرکی یا اداری، مشاور مالیاتی
در این مطلب گفتیم که شغلها و رشته های تحصیلی مختلف نیز یک کد هالند دارند. شاید برای شما سوال پیش بیاید که این کد از کجا به دست آمده است. مجموعه افرادی که در یک رشته تحصیلی یا شغل مشخص فعالیت میکنند، کد شخصیتی آن شغل یا رشته را تشکیل میدهند. در واقع افرادی که در یک مکان دور هم جمع میشوند، محیطی را ایجاد میکنند که نشاندهنده تیپ شخصیتی آنها است. برای مثال اکثر افرادی که در رشته معماری تحصیل میکنند، افرادی با تیپ شخصیتی هنری و عملگرا هستند؛ به همین دلیل میتوان گفت که کد شخصیتی رشته معماری، هنری و عملگرا است.
همچنین بخوانید: «خودشناسی؛ گامی مهم در رشد و توسعه فردی»
تفسیر تست هالند
همانطور که دیدید، تست هالند ۶ تیپ شخصیتی برای همه افراد در نظر گرفته است. البته این تقسیمبندی به این معنا نیست که هر فرد تنها در یکی از این دستهها قرار میگیرد؛ زیرا در این صورت در کل دنیا فقط ۶ مدل آدم وجود داشت.
در همه افراد این ۶ تیپ شخصیتی با شدتهای مختلف وجود دارد. کد هالند برای هر فرد، از کنار هم قرار دادن حروف ابتدایی این دستهها، به ترتیب شدت آنها در وجود فرد تشکیل میشود. برای مثال زمانی که کد هالند فردی ISERAC میشود؛ یعنی تیپ شخصیتی جستوگو در وجود او از همه دستهها بیشتر است و تیپ شخصیتی سنتی و رسمی از همه دستهها کمتر است.
۲ روش برای تفسیر کدهای هالند وجود دارد که عبارت اند از:
۱- تفسیر کمی
در تفسیر کمی آزمون هالند، برای هر یک از تیپهای شخصیتی یک عدد درنظر گرفته میشود. این تفسیر دقت و پیچیدگی زیادی دارد. این اعداد با اعداد لازم برای هر شغل مقایسه میشوند و یک گزارش درباره میزان سازگاری فرد با شغلهای مختلف به او ارائه میشود. یعنی در این تفسیر، مشاغل موردعلاقه و مناسب برای فرد به ترتیب مشخص میشوند و فرد به طور کامل با شغلهای سازگار و ناسازگار با شخصیت خود آشنا میشود.
۲- تفسیر توصیفی
این تفسیر پیچیدگی کمتری نسبت به مدل قبلی دارد و نتایج آن فقط برای این است که فرد از شخصیت خود آگاه شود و مشاغل مختلف برای او تحلیل نمیشود. البته لیستی از مشاغل مناسب برای فرد به صورت کلی آورده میشود.
کاربردهای تست هالند
تست هالند برای همه افراد ۲ کاربرد بسیار خوب دارد. با استفاده از این تست میتوانید شغل مناسب با شخصیت خود و شغلی را که به آن علاقه دارید پیدا کنید. همچنین میتوانید شغل فعلی خود را بهگونهای تغییر دهید که علاقه بیشتری به آن پیدا کنید و کار کردن برایتان لذتبخش شود.
۱- شغل یا رشته تحصیلی مناسب خود را پیدا کنید
اگر دوست دارید نتایج دقیقی به دست آورید میتوانید تست هالند را در سایتهای معتبر انجام دهید و با شغلهای مناسب برای شخصیت خود آشنا شوید. همچنین میتوانید تیپهای شخصیتی را که در بالا بررسی کردیم مطالعه کنید و مواردی را که احساس میکنید به شما شباهت زیادی دارند انتخاب کنید. برای اینکه نتیجه بهتری بگیرید میتوانید توضیحات بالا را به اطرافیان خود نشان دهید و از آنها درباره شخصیت خود سوال کنید و نظر آنها را بپرسید.
سپس نظر خودتان و نظر اطرافیان را با هم مقایسه کنید و در نهایت یک اشتراک بگیرید. درباره شغلهای مختلف، رشتههای تحصیلی و ویژگی آنها نیز تحقیق کنید و شغل یا رشتهای که بیشترین تناسب را با روحیات شما دارد انتخاب کنید.
۲- شغل فعلی خود را تغییر دهید
برای این کار هم باید تمام مراحل قسمت قبل را طی کنید؛ یعنی یا تست هالند را در سایتهای معتبر انجام دهید و نتایج دقیقی به دست آورید، یا شخصیت خود را براساس مطالعه تیپهای شخصیتی و پرسش از دیگران تعریف کنید. یکی از سایتهایی که این تست را برای شما به صورت رایگان قرار داده است، سایت roguecc.edu است.
سپس وظایف و مسئولیتهایی را که در شغل فعلی خود برعهده دارید بررسی کنید. در یک برگه دو ستون ایجاد کنید و طبق تیپهایی که برای شخصیت خود در نظر گرفتهاید، در یک قسمت مسئولیتهایی را که هماهنگ با شخصیت شما هستند مشخص کنید و در سمت دیگر مسئولیتهای ناهماهنگ را بنویسید.
برای وظایفی که متناسب با علایق شما نیستند به دنبال راهحل بگردید. برای مثال اگر کارمند هستید، میتوانید با مدیران خود صحبت کنید تا این وظایف را به فرد دیگری بسپارند و مسئولیتهای شما را تغییر دهند. یا اگر رهبر یا مدیر گروهی از افراد هستید میتوانید این مسئولیتها را به اعضای تیم خود واگذار کنید و بر کار آنها نظارت داشته باشید.
به این نکته توجه داشته باشید که در تمام مراحل باید تصمیمات منطقی بگیرید و عواقب تصمیمات خود را در نظر بگیرید. روشی که معرفی کردیم یک راه برای این است که بتوانید شناخت بیشتری از خود و مسئولیتهایتان داشته باشید.
تست هالند کاربردهای زیادی در زمینه انتخاب شغل مناسب یا انتخاب رشته تحصیلی در مقطع دبیرستان و دانشگاه دارد.
نتیجهگیری
تست هالند یک تست استعدادیابی یا سنجش تمایلات شغلی است که به افراد کمک میکند تا میزان علاقه خود به شغلهای مختلف را اندازهگیری کنند و اشتیاق و استعداد ذاتی خود را کشف کنند. این تست کاربردهای زیادی در زمینه انتخاب شغل مناسب یا انتخاب رشته تحصیلی در مقطع دبیرستان و دانشگاه دارد. همچنین برای افزایش میزان رضایت شغلی افراد نیز میتوان از آن استفاده کرد.
در تست هالند ۶ تیپ شخصیتی واقعبین، جستوجوگر، هنرمند، اجتماعی، جسور و سنتی برای افراد در نظر گرفته میشود. شخصیت هر فرد در یک دسته جدا قرار نمیگیرد؛ بلکه شخصیت هر فرد ترکیبی از همه این ۶ شخصیت است. این ویژگیها در افراد مختلف بررسی میشود و بر اساس میزان شدت هر ویژگی در وجود فرد، حروف اول این دستهها کنار هم قرار میگیرند و کد شخصیتی فرد را تشکیل میدهند.
علاوه بر افراد، شغلها و رشتههای مختلف نیز یک کد هالند دارند که بر اساس شخصیت اکثر افراد فعال در آن رشته یا شغل مشخص میشود. ۲ روش کمی و توصیفی نیز برای تفسیر تست هالند نیز وجود دارد.
همچنین بخوانید: «شناسایی ۵ عامل اصلی شخصیت افراد با تست نئو»